Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Je hebt wél wat te verbergen Waarom weet mijn auto mijn verjaardag? Jouw muiskliks kunnen jouw hypotheek of zorgpremie bepalen. Als je data wilt verzamelen over een probleem, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing.

Programma

De DATAstudio organiseert allerlei activiteiten, met name in de wijken Woenselse Heide en De Tempel. Daarnaast werken we in verschillende programma’s samen.

Kies in het filtermenu een programmalijn om de berichten erover te lezen.

Stagevacature: Embassy of Data
Tijdens het World Design Event, dat plaatsvindt van 20 t/m 29 oktober in Eindhoven, wordt het driejarige programma van de DATAstudio afgesloten met het verzorgen van een ambassade. Wij zoeken per direct ter ondersteuning van de DATAstudio een enthousiaste en leergierige stagiair(e) Embassy of Data
Smartness, Society, Stories
In het voorjaar van 2017 hebben masterstudenten van de Technische Universiteit Eindhoven – in navolging van hun seminar in 2016 – opnieuw een bijdrage geleverd aan het programma van de DATAstudio.
#18 – Naar een smart society
Een belangrijke groep stadsbewoners die in het kader van werken aan een slimme samenleving maar nauwelijks aan bod komt, is die van kinderen. Maplab, één van de projecten van DATAstudio, heeft precies die groep op het oog.
#17 – Naar een smart society
Ze heten Citybeacons – stadsbakens dus -, zijn ruim 4 meter hoog en sinds eind 2016 staan er 25 stuks in de binnenstad van Eindhoven: met deze deze innovatieve informatiezuilen heeft Eindhoven de Nederlandse primeur. Een Citybeacon is een informatiepaal en reclamezuil in één, maar wel een vol technische mogelijkheden op het gebied van veiligheid, communicatie en informatie.
#16 – Naar een smart society
Op woensdag 24 mei spreekt in de reeks "Een stad zo slim als haar bewoners" digital urban planner Dietmar Ofenhuber. Klaas Kuitenbrouwer sprak met hem in aanloop naar zijn lezing.
#15 – Naar een smart society
Ieder bedrijf verzamelt bewust of onbewust big data, alleen wordt er volgens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en BrabantKennis nog te weinig mee gedaan. Maar welke stappen moet je doorlopen om deze omslag te maken?
#14 – Naar een smart society
De DATAstudio ontwikkelt in samenwerking met Play the City een serious game voor Woensel-Noord.
#13 – Naar een smart society
In de serie "Naar een smart society" wordt deze week ingegaan op de stand van zaken hoe data wordt opengesteld in de gemeente Eindhoven.
#12 – Naar een smart society
20 april spreekt Linnet Taylor in de bibliotheek als onderdeel van "Een Stad zo Slim als haar Bewoners". We geven in onze blog "Naar een Smart Society" een sneak peek.
#10 – Naar een smart society
We zijn halverwege de lezingenreeks "Een Stad zo Slim als haar Bewoners". We blikken in onze wekelijkse blog "Naar een Smart Society" terug en vooruit.
#9 – Naar een smart society
De Straatkubus: een nieuw geografisch informatiesysteem dat de leefbaarheid van verschillende wijken in cijfers tracht te vatten. In de wekelijkse blog "Naar een Smart Society" bekijken we wat deze ontwikkeling inhoudt.
Juni: Een stad zo slim als haar bewoners
Reeks van maandelijkse (januari - juni 2017) bijeenkomsten over de slimme samenleving in de Bibliotheek Eindhoven. Deze maand spreekt ontwerper Priya Prakash over haar privacy respecterende technologieën waarmee burgers van steden, bezoekers, aanbieder van (gemeentelijke) diensten en sensoren in real-time informatie bijeenbrengen.
Mei: Een stad zo slim als haar bewoners
Reeks van maandelijkse (januari - juni 2017) bijeenkomsten over de slimme samenleving in de Bibliotheek Eindhoven. Onderzoeker Dietmar Offenhuber onderzoekt hoe een slimme stad in gemeenschappelijk beheer kan worden ontwikkeld dankzij nieuwe technologieën.
#8 – Naar een smart society
Jaromil geeft op 23 maart een lezing als onderdeel van de lezingenreeks "Een Stad zo Slim als haar Bewoners". In onze blog "Naar een Smart Society" blikken we alvast vooruit.
#7 – Naar een smart society
Serious games hebben een leer- of zorgdoel dat bereikt kan worden door het spelen van het spel. In onze wekelijkse blog "Naar een Smart Society" nemen we deze serious games onder de loep.
Games for Cities conferentie
DATAstudio Eindhoven ontwikkelt in samenwerking met Games for Cities een game over hoe de kennis en expertise van bewoners in Woensel-Noord tot betere woonomstandigheden kunnen leiden. Het Games for Cities-programma presenteert op 20 en 21 april in Het Nieuwe Instituut de eerste internationale conferentie met belangrijke ‘citygame’ designexperts van over de hele wereld.
#6 – Naar een smart society
Acht winnaars in plaats van één voor de wedstrijd iCity Tender. Waarom? Dat bespreken we in de wekelijkse blog "Naar een Smart Society".
#5 – Naar een smart society
Maurits Martijn gaf 23 februari een lezing als onderdeel van de lezingenreeks "Een Stad Zo Slim Als Haar Bewoners". In onze wekelijkse blog "Naar een Smart Society" geven we naar aanleiding van de lezing een paar tips om je privacy te herstellen.
April: Een stad zo slim als haar bewoners
Reeks van maandelijkse (januari - juni 2017) bijeenkomsten over de slimme samenleving in de Bibliotheek Eindhoven. Dr. Linnet Taylor spreekt over hoe data verantwoordelijk ingezet kan worden in de slimme samenleving.
#4 – Naar een smart society
De gemeente Eindhoven heeft samen met Shintō Labs in een data-toepassing ontwikkeld waarmee ze bedrijvigheid kan opsporen waar mogelijk een milieucontrole op zijn plaats zou zijn. In de wekelijkse blog "Naar een Smart Society" nemen we een kijkje wat dit inhoudt.
#3 – Naar een smart society
Digitale platformen zijn handig voor communicatie, organisatie en volgen van projecten. Deze week in onze blog "Naar een Smart Society" meer over digitaal platform 040goedbezig.
#2 – Naar een smart society
Binnenkort kunnen hardlopers in de wijk Eckart zich laten leiden door lampjes die in een bepaald ritme oplichten. In de wekelijkse blog "Naar een Smart Society" gaan we hier dieper op in.
Maart: Een stad zo slim als haar bewoners
Reeks van maandelijkse (januari - juni 2017) bijeenkomsten over de slimme samenleving in de Bibliotheek Eindhoven. DATAstudio heeft programmeur Jaromil uitgenodigd te praten over een collectie van digitaal gereedschap die het mogelijk maakt de stad te besturen.
#1 – Naar een smart society
Marcel Schouwenaar bespreekt deze week de ethische implicaties van de Internet-of-Things in de wekelijkse blog "Naar een Smart Society".
Februari: Een stad zo slim als haar bewoners
Reeks van maandelijkse (januari - juni 2017) bijeenkomsten over de slimme samenleving in de Bibliotheek Eindhoven. Bijeenkomst over het privacy en data met onderzoeksjournalist (de Correspondent) Maurits Martijn (schrijver van het gelijknamige boek).
Januari: Een stad zo slim als haar bewoners
Reeks van maandelijkse (januari - juni 2017) bijeenkomsten over de slimme samenleving in de Bibliotheek Eindhoven. Bijeenkomst over het internet-of-things - het verbindende netwerk van de hardware van de slimme stad door Marcel Schouwenaar.
DATA voor Dummies
Wat verstaan we onder big data? Wat is de impact ervan op onze samenleving? En welke rol hebben wij daar zelf in? Tsjalling Swierstra (hoogleraar Techniekfilosofie) vertelt je er meer over op 24 november.
Cloud Atlas
In de tweedaagse workshop Cloud Atlas eind november onderzoeken we het verzamelen en interpreteren van ‘sociale’ datasets, zoals gegevens uit sociale media en telefoongebruik. Ze geven een beeld van de samenleving en haar (woon)wensen, behoeften en patronen.
Meet Up: Smart clues for smart living
In this Meetup, we’ll look at how the smart city can provide information useful to spatial designers, housing corporations and government. The Meetup (in English) is part of the serie of gatherings 'A city as smart as its citizens'.
MapLab
Hoe ziet de wijk eruit door de ogen van kinderen? Ontwerper Anab Jain (Superflux) en Beam It Up gaan aan de slag met kinderen van basisschool DeTempel.
DATAwoestijnen
De gemeente weet de meest uiteenlopende zaken over haar inwoners en haar buurten. Maar er zijn verschillende onderwerpen waar digitale gegevens van ontbreken: DATAwoestijnen. Op 27 oktober, tijdens de DDW, gaan we samen met jou op zoek naar hoe we deze kunnen 'bewateren'.
Meet up: Scaling our Senses in the Sentient City
De DATAstudio organiseert in samenwerking met wisselende partijen een bijeenkomstenreeks: Een stad zo slim als haar bewoners. Op 30 september: Scaling our Senses in the Sentient City.
Geen plaats voor de jeugd
We komen Johan en zijn vriend Rob tegen voor de supermarkt in De Tempel. Het is een fijne buurt, vinden ze, maar er zou meer te doen moeten zijn voor jongeren.
Met elkaar, niet om elkaar heen
Sacha is een actieve vrouw, met een parttime baan, actief in de ouderraad op de basisschool en bij de voetbalvereniging. Ze vindt het jammer dat ze niet meer contact kan maken met bewoners in de wijk van buitenlandse komaf.
Als er een barbecue georganiseerd wordt komen we wel!
Al 35 jaar wonen ze met veel plezier in De Tempel op de Mechelenlaan. Ze hebben hier hun kinderen opgevoed, die inmiddels al een tijdje het huis uit zijn. Nelly en Willie vinden het erg fijn dat de winkels lekker dichtbij zijn en dat de wijk rustig is.
Mijn leven staat in het teken van sport
We ontmoeten Miriam (of Meryem) en haar vriendin Kenny op het kantoor van de sportschool Totally Fit Workout. We spreken elkaar op vrijdagavond, net voor het openen van de sportschool. De volgende dag al komen hun partners Fouad en Ahmed ons enthousiast begroeten bij de afsluiting.
Beter een goede buur dan een verre vriend
We hebben Paul van Hoof aangesproken op straat, toen hij in zijn voortuin aan het werk was. Hij was meteen enthousiast, want hij herkende ons van tv. “Wil je koffie? Het is wel oploskoffie...”
Contact smelt het ijs
Behnoud is ergens tussen de veertig en de vijftig en draagt blauwe sportkleren. Hij was vluchteling, is geboren in Iran en woont sinds 15 jaar in Nederland, in Eindhoven. Hij heeft vroeger veel vrijwilligerswerk gedaan, vooral met vluchtelingen. De laatste tijd wat minder.
Meer aandacht voor de problemen die er zijn
Als we met de DATAbus in het park staan komt Roland op een gegeven moment langslopen en een praatje maken. Hij vertelt dat hij al negentien jaar in de wijk de Woenselse Heide woont en we nodigen hem uit om aan te schuiven voor de lunch.
‘Voor mij is het elke dag zondag’
Nee, zijn verhaal hoeft niet te worden opgeschreven. Het is allemaal goed zo. Deze meneer komt gewoon gezellig een aantal keer langs, kijken wat we aan het doen zijn met de DATAstudio.
‘Ik ga iedere dag bij mijn moeder langs’
Op haar vrije dag gaat mevrouw Jaali normaal altijd ’s ochtends ontbijten met haar moeder, maar nu heeft ze even tijd voor ons gemaakt om haar verhaal te vertellen. Haar moeder komt vandaag een uurtje later.
‘Mensen zijn mensen’
Maria ontvangt ons hartelijk bij haar thuis, waar we met haar hebben afgesproken. Maria is niet haar echte naam, maar ze wil liever anoniem blijven. Maria vindt ze een mooie naam, dus kiest ze die.
‘Als ik iets zie dat beter kan, dan bijt ik me er in vast!’
Op donderdagmiddag loopt Franka een rondje door het park om een poster voor het wijkfeest van 16 juli aanstaande op te hangen. En zo komt ze voorbij de DATAbus.
‘Als mensen elkaar kennen, letten ze op elkaar’
Het huis van Mieke Voll en haar man Jeffry oogt vriendelijk. Op donderdag staan we om 10 uur ‘s ochtends aan de deur: “Zijn jullie bang voor honden? Anders zet ik haar in de bench hoor!”
‘Vooroordelen zijn het allerergste’
Ze staat op de voicemail van een van de data-ophalers op de dag dat onze flyer is verspreid. Ik bel mevrouw Meidoorn terug. Ze vindt de plannen van de DATAstudio wat idealistisch en vraagt me herhaaldelijk wat ik dan denk dat de gemeente met de resultaten gaat doen.
‘Puk heeft ervoor gezorgd dat we weer kunnen lachen’
Peter en Anneke wonen al 35 jaar in hetzelfde huis in de wijk de Woenselse Heide. Als we binnen komen, worden we begroet door hond Puk, die klaar staat voor zijn rondje. Terwijl Anneke met de hond loopt, gaan wij met Peter in de tuin zitten.
‘We hopen dat we het samen zo blijven redden’
Daaf en Ton hebben zich opgegeven om mee te doen aan de verhalenronde van de DATAbus omdat er vanuit Buurtcommissie de Tempelier werd gezegd dat dat een goed idee was - Daaf en Ton weten tenslotte veel over de buurt.
‘Vroeger was men vriendelijker’
Iedere morgen start om 9.30 uur een Tai Chi groepje naast de DATAbus haar oefeningen. Vandaag spreken we met een van de deelnemende dames. Ze komt oorspronkelijk uit Hong Kong.
Onbewust op zoek om de dingen beter te maken
Joop struikelt op het afgesproken tijdstip zowat naar binnen vanwege de hoge opstap van de DATAbus. Het gesprek verloopt rustig, en gestaag ontstaat het beeld van een man die allesbehalve op zijn lauweren rust.
Bonte hond met hart voor de buurt
“Ik heb een goed huwelijk gehad, ik heb heel mooi afscheid genomen van die vrouw van mij en daar heb ik vrede mee. En nu ga ik gewoon verder met mijn eigen leven weer.” Belangrijk voor zijn ritme is het vrijwilligerswerk dat hij doet bij de Eerdbrand.
Meliha’s verhaal over jonger worden
Meliha is deze week deel van ons DATAbus-team. Ze woont al meer dan 20 jaar in de Woenselse Heide, en heeft zelf ook een verhaal. Over haar zoon, verschillende culturen, moeilijke tijden en positieve veranderingen.
‘Ik ben nogal gedagzeggerig’
'Ik wil geen vrijheid afnemen van anderen. Mijn dochter zou absoluut voor me zorgen, maar dat wil ik niet. Ik wil zelf kunnen beslissen of ik iemand daarmee belast. Die zorg moet een instelling doen.'
‘Geef me rust om te leven’
Whitney komt op me over als een sociaal bewogen persoon. Ze houdt zich als vrijwilliger bezig met allerlei verschillende activiteiten 'omdat niet alles om geld draait' en 'om elkaar te helpen'.
We zoeken jóuw verhaal
Woon je in Woenselse Heide of in De Tempel? Dan gaan we graag met je in gesprek.
Smartness, Society, Stories
Studenten van de TU Eindhoven hebben de afgelopen maanden de seminar ‘The State of Eindhoven: Smartness, Society, Stories’ gevolgd. Het was een samenwerking met én input voor de DATAstudio.
Benieuwd naar de verhalen van je buren?
Vind je het leuk om in gesprek te gaan met andere mensen? En wil je leren hoe je dat nog beter kunt doen? Meld je dan aan als verhalenophaler.
De verhalen achter de cijfertjes
Van 11 tot en met 16 juli gaan we in gesprek met mensen in Woenselse Heide en De Tempel. We halen verhalen op, en schetsen zo een beeld van de buurt.